I svallvågorna av den tatueringstsunami som sköljt över svenska folket de två senaste decennierna finns många oönskade tribals, kinesiska tecken för lycka och visheter på latin. Många ångrar tatueringar som gjorts ogenomtänkt i ungdomen och som kanske inte längre överensstämmer med den man är. Det kan så klart kännas fint att ha kvar en tatuering man kanske inte längre är så stolt över, men som ändå påminner en om den man en gång var. Men ångrar man sig bittert varje gång man ser sig i spegeln kan det vara läge att gå till en klinik för tatueringsborttagning.
Hur det går till
Det är inte svårt att ta bort en normalstor tatuering, men det gör ont och tar i regel flera behandlingar. Man använder laser för att ta bort tatueringen, förut användes en teknik kallad LLLT, eller Low Level Laser Therapy (på svenska terapeutisk laser), med det är nu vanligare att kliniker använder moderna lasrar som är specialdesignade för att bort just tatueringar. Lasern används för att skjuta sönder färgpigmenten i huden i mikroskopiska bitar, som sedan bryts ner av några av kroppens vita blodkroppar, makrofager. Lymfsystemet forslar sedan bort pigmentresterna. Den här processen tar ungefär två månader och efter denna tid ser man det första resultatet.
Kostnader
Vanligtvis tar kliniken betalt efter storleken på tatueringen och per behandling, men om en tatuering kräver väldigt många behandlingar brukar rabatt kunna ges. Det finns vissa omständigheter som försvårar behandlingen och därmed också ökar antalet behandlingar. Om till exempel tatueringen har flera olika färger eller om tatueraren använt färger av lägre kvalitet blir det svårare att få bort tatueringen. En annan faktor som spelar in är hur djupt tatueringen sitter, vissa mindre begåvade tatuerare kan ha satt nålen för nära huden och därmed kommit djupare in i huden, vilket naturligtvis försvårar för lasern att komma åt.
Behandlingen och efteråt
När man ska påbörja en behandling provskjuter man först med lasern för att se att det inte sker några allergiska reaktioner på det söndersprängda pigmentet. Man väntar sedan minst ett dygn innan den riktiga behandlingen kan påbörjas. När man är säker på att ingen allergisk reaktion inträffat skjuter man med lasern över hela tatueringen, det går relativt fort men kan göra väldigt ont. Man kan smörja in huden med en bedövningskräm innan för att mildra smärtan. Huden beter sig som vid en brännskada, den blir svullen och röd och får ibland blåsor. Av kliniken får du skötselråd om hur du tar hand om det skadade området, första dygnet är exempelvis nedkylning oerhört viktig.
Processen med kroppens nedbrytning och bortforsling av pigmenten tar ungefär 8 veckor, sedan är du redo att genomgå en ny behandling. Var noga med att följa klinikens skötselråd och rekommendationer för att undvika onödigt obehag.
Har du en tatuering du inte är nöjd med, tveka inte utan gå till en tatueringsborttagare och få den borttagen. Det är värt det i slutändan.
Andra inlägg
- Vårdnadstvist i Stockholm: När samarbetet inte längre fungerar
- Att finna den rätta förskolan för ert barn
- HLR utbildning i Göteborg – Rädda liv på några timmar
- Språkutbildning: En nyckel till utveckling inom arbetet
- Så undviker du vanliga mobilproblem – Experttips för att behålla din telefon i toppskick
- Transfer Arlanda - vilket alternativ är bäst?
- Vårdnadstvist kan vara tuff
- Mästerlig halkbana i Stockholm för säker körupplevelse
- Fönsterrenovering Stockholm – ta hjälp eller renovera själv?
- Hitta rätt tandläkare i Jönköping