Det har varierat om man låtit andra sköta ens hemstädning i Stockholm eller om man gjort det själv. Nuförtiden gör man det gärna, eftersom rut-avdraget finns.
Att anlita utomstående för städning av hem i Stockholm är en vana som har kommit och gått, för att nu åter vara i ropet. Till viss del är det förstås också en klassfråga, men inte lika mycket nu som det var förr i tiden. För sisådär hundra år sedan var det ju i princip bara överklassen och de som var nyrika som kunde kosta på sig att ha anställda som skötte hushållet.
Sedan kom kampen om jämlikhet och med den följde jantelagen. Det ansågs opassande att skylta med att man hade råd att anlita någon som skötte hemstädningen. Lika villkor för alla, var det som gällde under flera årtionden i slutet av 1900-talet.
Yrkesliv och hemstädning är svårt att förena
Kvinnorna skulle dessutom ut i arbetslivet och yrkesarbeta i samma utsträckning som männen. Detta blev dock en fallgrop – i hemmen var det fortfarande kvinnorna som stod för det mesta av hushållsarbetet. Det tog tyvärr ganska lång tid innan man började uppmärksamma detta.
Vad hände då? Blev männen bättre på att ta sitt ansvar för hushållet? Svaret på det är nog både ja och nej. En del män blev det absolut. Men det infördes också något som kallades för rut-avdrag, som skulle göra det mindre kostsamt att ta hjälp. Alla skulle ha möjlighet till prisvärd hemstädning i Stockholm. Och det är där vi befinner oss nu, på gott och ont.
Andra inlägg
- Vårdnadstvist i Stockholm: När samarbetet inte längre fungerar
- Att finna den rätta förskolan för ert barn
- HLR utbildning i Göteborg – Rädda liv på några timmar
- Språkutbildning: En nyckel till utveckling inom arbetet
- Så undviker du vanliga mobilproblem – Experttips för att behålla din telefon i toppskick
- Transfer Arlanda - vilket alternativ är bäst?
- Vårdnadstvist kan vara tuff
- Mästerlig halkbana i Stockholm för säker körupplevelse
- Fönsterrenovering Stockholm – ta hjälp eller renovera själv?
- Hitta rätt tandläkare i Jönköping